Seura

Imatran Ratsastajat ry, IRa, on perustettu vuonna 1982.
Seura toimii Tainionkosken alueella sijaitsevalla tallilla. Alueeseen kuuluu 28 hevosen ja ponin talli, kolme ratsastuskenttää, maneesi ja lukuisat tarhat.

Imatran Ratsastajat on lasten ja nuorten Tähtiseura (vuodesta 2018) sekä aikuisten Tähtiseura (vuodesta 2020). IRa on ollut Sinettiseura vuodesta 2012.

Seuraan kuuluu lähes 200 jäsentä. Seuralaiset järjestävät aktiivisesti harjoituskilpailuja, valmennuksia ja muita tapahtumia. Seuralaisia kilpailee alue- ja kansallisella tasolla koulu- ja esteratsastuksessa.

Seuran toimintaa ohjaa ja kehittää hallitus ja seuran ajantasaiset turvallisuusasiakirja ja toimintalinja löytyvät tallin ilmoitustaululta. Seuralle on tehty myös liiketoimintasuunnitelma.

Seuran arvot

1. Hevosen hyvinvointi
Hevosten fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi on meille tärkeää. Huolehdimme tallimme hevosten liikunnan ja levon sopivasta suhteesta. Hevosten varusteiden sopivuus tarkistutetaan ammattilaisella säännöllisesti. Pidämme huolta, että rokotukset, kengitykset ja madotukset hoidetaan säännöllisesti ja eläinlääkäri kutsutaan paikalle aina tarvittaessa. Hevosten ruoan tulee olla laadukasta ja juomaveden puhdasta. Hevosten ja karsinoiden puhtauteen kiinnitetään huomiota. Yleisten talli- ja laidunolosuhteiden tulee aina olla hyvät.

2. Turvallisuus
Pyrimme siihen, että tallilla sekä ihmisillä että hevosilla on turvallinen tunne. Maneesin ja ratsastuskenttien pohjien tulee olla hyvässä kunnossa. Tallin paloturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota ja kulkureitit pidetään avoimina. Ratsailla kaikkien tulee käyttää kypärää ja turvaliivin käyttö on suositeltavaa, estetunneilla pakollista. Hevosen varusteiden tulee olla ehjät ja sopivat. Ratsastuskouluhevosten koulutustasoon ja sopivuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Maastoratsastuksessa noudatetaan liikennesääntöjä ja yleistä varovaisuutta, lisäksi ratsastajilla tulee olla huomioliivit.

3. Monipuolisuus
Seuramme tarjoaa monipuolista ja –tasoista ratsastusurheilua. Tarjolla on koulu- ja esteratsastusta sekä harjoituskilpailutoimintaa. Ratsastustunteja järjestetään eri tasoisina, lisäksi on lasten talutustunteja, ryhmä- ja yksityisvalmennusta sekä erityiskursseja. Ratsastuksen lisäksi on mahdollisuus osallistua hevosten hoitoon ja maastakäsittelyn harjoitteluun.

4. Reilu yhteispeli ja tasa-arvo
Toimintamme on avointa ja kaikki osapuolet huomioivaa. Seurassamme ei hyväksytä syrjintää, häirintää tai kiusaamista. Kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti. Tiedotamme ajoissa muutoksista ja tulevista tapahtumista. Kannustamme ja autamme toisiamme ja olemme ystävällisiä kaikille. Osallistumme kykyjemme mukaan talkootoimintaan.

5. Osana yhteisöä
Talli on ilo niskalampelaisille. Pidämme tallipihan siistinä ja korjaamme hevosten jätökset katualueilta. Muistamme tervehtiä ohikulkijoita hevosten kanssa maastoillessa. Tallimme on avoinna vierailijoille tallin aukioloaikoina.

6. Ympäristö
Tärkeimmät asiat, joihin ympäristöhaitan minimoinnissa kiinnitämme huomiota ovat jätteet, energia- ja materiaalitehokkuus sekä hankinnat. Kierrätämme tehokkaasti jätteet lajitellen ne. Käytämme paljon kierrätettyjä materiaaleja rakennus- ja kunnostustöissä. Myös seuran hevosten varusteet ovat pääosin käytettynä ostettuja. Tavoitteemme on maksimoida luonnonvarojen säästö sekä minimoida toimintamme aiheuttama ympäristöhaitta ja ilmatovaikutukset.