Talvikaudella huomioitavaa

Mikäli pakkanen laskee alle -15 asteen, talutustunteja ei pidetä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos noin 1½ tuntia ennen tunnin alkua on pakkasta yli -15 astetta, voit halutessasi peruuttaa tuntisi/ tarkistaa tallilla olevan tilanteen. Eri paikoissahan voi pakkasta olla useita asteita enemmän tai vähemmän. Nyt tietysti ratkaisee maneesin pakkasmittarin lukemat.

Ratsastus voidaan näissä tapauksissa korvata ponien hoitamisella opettajan johdolla. Jos olet epävarma asiasta, ota yhteys opettajaan.

Isompien tunneilla pakkasraja on -20. Pidämme tunnit vaikka pakkasta olisi pari astetta enemmänkin, jos tulijoita on riittävästi. Usein pakkassäällä on mahdollisuus mennä esimerkiksi ilman satulaa, jolloin pysyy lämpimänä paremmin.

Huomio pukeutumisessa seuraavat asiat, kun elohopea laskee lähelle -10 astetta:

  • Kerrospukeutuminen on hyvä juttu; tällöin voit tarvittaessa vähentää vaatteita tunnin aikana. Turvaliivin alle ei mahdu kovin paljon vaatetta, mutta sen päällehän voi hyvin laittaa vielä esimerkiksi toppatakin.
  • Kypärän alla kannattaa pitää esim. huivia tai kypärälakkia.
  • Kunnolliset kintaat tai talviratsastushanskat.
  • Reidet palelevat helposti eli toppahousut jalkaan! Toppahousuissa olisi hyvä olla kumilenksut, jotka takaavat lahkeiden pysymisen alhaalla. On olemassa myös erityisiä ratsastustoppahousuja, joissa nämä asiat on huomioitu.
  • Kumi- tai ratsastussaappaat on syytä vaihtaa lämpimiin jalkineisiin. Huomio jalkineita valitessasi, että ne ovat riittävän suuret, jotta sinne mahtuu reilusti myös villasukka. Jalkineiden tulee olla varrelliset sekä kannalliset ja mahdollisimman sileäpohjaiset. Pohjan isoihin uurteisiin jalustin voi jäädä jumiin. Ratsastustarvikeliikkeet myyvät erilaisia tallikenkiä, jotka käyvät myös talviratsastukseen.
  • Nykyisin on paljon saatavilla oikein hyviä talviratsastusvaatteita. Kun on kunnolla pukeutunut, mikään ei voita ratsastushetkeä lumisen luonnon keskellä. :)

MUKAVIA TALVIRATSASTUSHETKIÄ!